Minnan salonki

Minnan elämäkerta lyhyesti

Minna Canth (kuvituskuva)

Minna Canth 50-vuotispäivänään vuonna 1894. Merkkipäivän kunniaksi kirjailijan kuvasi Victor Barsokevitsch.

Minna Canth, tyttönimeltään Ulrika Wilhelmina Johnson, syntyi 19. maaliskuuta 1844 Tampereella.

Canth oli kirjailija, lehtinainen, yhteiskunnallinen vaikuttaja, uusien kansainvälisten aatteiden ja kulttuurivirtausten välittäjä, seitsenlapsisen perheen yksinhuoltaja ja liikenainen.

Kuopioon perhe muutti vuonna 1853, kun isä Gustaf Vilhelm Johnson ryhtyi hoitamaan Finlaysonin tehtaan kaupunkiin perustamaa Tampereen Lankakauppaa. Mukana seurasivat perheen äiti Ulrika, poika Gustaf Vilhelm ja tyttäret Augusta Katharina sekä Mina.

Syksyllä 1863 Mina Johnson pääsi ensimmäisten naisopiskelijoiden joukossa opiskelemaan kansakoulunopettajaksi juuri perustettuun Jyväskylän seminaariin. Seminaarin aikana Mina otti käyttöön nimen Minna.

Opiskelu keskeytyi yhden lukuvuoden jälkeen. Tuolloin Minna Johnson meni naimisiin seminaarin luonnontieteen opettajan Johan Ferdinand Canthin kanssa. Perheeseen syntyi Jyväskylässä seitsemän lasta: AnniElliHannaMaijuJussiPekka ja Lyyli.

Aviomies J. F. Canth kuoli 1879. Minna Canth muutti seuraavan vuoden alussa lapsineen Kuopioon ja asettui asumaan lapsuudenkotiinsa, jossa äiti ja veli asuivat ja hoitivat kauppaliikettä.

Minna Canthin omat elämänvaiheet johtivat hänet tarkkailemaan elämää ja sen ilmiöitä realistisesti ja yhteiskuntakriittisesti naisnäkökulmasta. Hän julkaisi kymmenen näytelmää, seitsemän pitkää novellia, kertomuksia sekä lehtiartikkeleita ja puheita. Minna Canth hoiti myös kauppansa liikekirjeenvaihdon, ja hänen kirjoittamiaan yksityiskirjeitä on säilynyt ja julkaistu yli viisisataa.

Minna Canth on merkittävä suomenkielinen näytelmäkirjailija. Hän on myös ensimmäinen suomenkielinen sanomalehtinainen. Minna Canthista tuli kirjallisuutemme uudistaja ja suomalaisen realismin uranuurtaja. Hän otti rohkeasti osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä kirjailijana että lehtinaisena. Kielitaitoisena ja uteliaana hän oli uusien eurooppalaisten aatteiden välittäjä ja tärkeä mielipidevaikuttaja silloisessa Suomessa.

Minna Canth kuoli toukokuun 12. päivänä, Snellmanin päivänä, vuonna 1897 vain 53-vuotiaana sydänkohtaukseen. Hänet haudattiin Kuopion Isolle hautausmaalle. Hautajaisista tuli suuri ja vaikuttava surujuhla. 

Teksti: Outi Vuorikari
Kuva: Kuopion kulttuurihistoriallinen museo

Minnan elämäkerta lyhyesti