Minnan salonki

Alkuperäinen Minnan salonki

Skruuvipeli Kanttilassa

Skruuvipeli Kanttilassa. Pöydän ääressä Hanna Levander (vas.), Alma Tervo, Maiju Canth ja Minna Canth. 

Kanttila, Kuopiossa Kuninkaankadun ja Minna Canthin kadun kulmassa vielä nykyisinkin sijaitseva talo, oli Minna Canthin koti kahteen otteeseen: ensin lapsuus- ja nuoruusvuosina, sitten kirjailijan ja kauppiaan koti- ja liiketalona. Kanttilasta ja erityisesti talon olohuoneesta ja Canthin työhuoneesta kehittyi aikaa myöten aikansa kirjallinen ja aatteellinen keskus, Minnan salonki.

Minna Canth ei pitänyt matkustamisesta. Hänen ei tarvinnutkaan matkustaa tavatakseen samanhenkisiä ihmisiä. Hänen luokseen tultiin. Kanttilassa vierailivat aikansa merkittävät kulttuurivaikuttajat. Siellä keskusteltiin ja sieltä kirjoitettiin. Kanttilan ovet olivat aina avoinna vieraille.

Kanttilaan kokoontui niin kutsuttu Kuopion naisintelligenssi: Elisabeth Stenius, Selma Backlund, Elisabeth Ingman, Lydia Herckman ja Minna Canth. Nämä viisi kielitaitoista ja valveutunutta kuopiolaisnaista vaikuttivat kannanotoillaan, kirjoituksillaan ja toiminnallaan kieli-, koulu-, raittius- ja naisasiakeskusteluun, ei vain Kuopiossa, vaan koko Suomessa.

Kanttilassa vierailivat myös monet 1880-luvun ja vuosisadan vaihteen nuoret suomenmieliset kulttuurivaikuttajat: Brofeldtin veljekset Kalle, Pekka ja Juhani Aho, Järnefeltin sisarussarja, Eero, Armas, Arvid, Kasper ja Aino sekä heidän äitinsä Elisabeth Järnefelt. Siellä viihtyivät Kuopiossa käydessään Elias, Eero ja Juhana Erkko, K. A. Tavaststjerna puolisoineen, Kauppis-Heikki, Venny Soldan, Hilda ja Hanna Asp, Emilie ja Kaarlo Bergbom, Jean Sibelius, Akseli Gallén-Kallela, Heikki Meriläinen, Ernst Lampén, Matti Kurikka ja Pekka Halonen, useat Suomalaisen Teatterin näyttelijät sekä monet muut.

”Lukemattomat kerrat siellä Kanttilan keinutuolista luotiin tämä miesten hutiloima maailma uudelleen naisten avulla ja järjestettiin mallimaaksi", muisteli Juhani Aho Nuoressa Suomessa vuonna 1897 Kanttilan vilkasta, keskustelevaa ja kantaaottavaa seuraelämää.

Canthia kiinnostivat ajassa liikkuvat yhteiskunnalliset aatevirtaukset: työväenaate ja naiskysymys, raittius- ja rauhanaate, kieli- ja kansallisuuspolitiikka, darwinismi, spiritismi, lääke- ja sielutiede sekä kirjallisuuden uudet virtaukset, mutta ennen kaikkea ihminen näiden aatteiden keskellä jokapäiväisessä taistelussaan.

Kanttilaan tultiin keskustelemaan ja väittelemään tai vain viihtymään skruuvipöydässä ja spiritistisissä istunnoissa. Keväällä 1893 spiritismi oli tullut Kuopiossa muotiin, ja kesällä Minna Canth kirjoitti Elli-tyttärelleen:

--- ja taas valvottiin yli yhden, josta oli seuraus että eilen jälleen olin schach matt. Gallén on innokas spiritisti ja pidimme taaskin tuommoisen sceancin.
Minna Canthin kirje Elli Canthille 14.6.1893

Nykyinen Kanttila muodostuu Kuninkaankadun puoleisesta asuntosiivestä, lankapuodin talosta ja näiden väliin myöhemmin rakennetuista tiloista. Sitten Minna Canthin päivien talo on kokenut muutoksia niin ulkoasultaan kuin sisätiloiltaankin. Kanttilan salongin tunnelmaa voi aistia Kuopion korttelimuseon Minna Canthin huoneessa, joka on sisustettu Minna Canthille kuuluneilla huonekaluilla.

Teksti: Outi Vuorikari
Kuvat: Kuopion kulttuurihistoriallinen museo