Minnan salonki

Minna Canth lehtinaisena

Minna Canth oli ensimmäinen suomenkielinen sanomalehtinainen. Hän kirjoitti yli kahdeksankymmentä artikkelia, puhetta tai esitelmää, jotka julkaistiin eri sanoma- ja aikakauslehdissä tai albumeissa. Niistä yli puolet on kirjoitettu Jyväskylässä vuosina 1874-79, loput Kuopiossa. Minna Canth kirjoitti omalla nimellään, mutta käytti myös nimimerkkejä Wilja, Teppo, Airut, X, Syrjäinen, Syrjäinen nainen eikä herra ja M. C. Osa artikkeleista julkaistiin ajan tapaan anonyymisti.

Canthin lehtikirjoitukset ovat teräviä ja kantaaottavia. Hän käsitteli niissä raittiutta, naiskysymystä, uskonnonvapautta, suomen kielen asemaa, sosialismia ja sukupuolimoraalia. Hän kirjoitti yhtä hyvin naisten mieltymyksestä yksinkertaiseen vaateparteen kuin uusista keksinnöistä, kuten "telephonin" tulosta Jyväskylän seudulle. Yhtä kiihkeästi hän tarttui valtiopäiväasioissa viljatulleihin kuin naiskasvatukseenkin, kun hän tunsi, että hänellä oli asiasta sanottavaa.

Minna Canthin digitoidut lehtikirjoitukset on koottu Minnan salonkiin myös omaksi kokoelmakseen.

Myös monet Minna Canthin kertomukset ja novellit ilmestyivät ensin lehdissä. Esimerkiksi Kauppa-Lopo ilmestyi v. 1889 Valvoja-lehden numeroissa 6 ja 7-8. Lehtikirjoitukset-kokoelmassa on mukana yhteensä 32 kappaletta näitä lehdissä julkaistuja kertomuksia. Löydät Minna Canthin lehdissä ilmestyneet kertomukset ja novellit Minnan salongista Edistyneellä haulla (klikkaa +-merkkiä Haku-sanan laatikossa), jossa kirjoitat vapaateksti-kenttään 'lehdissä julkaistut kertomukset' ja valitset Kokoelma-haussa pudotusvalikosta 'lehtikirjoitukset'.

Suurin osa lehdistä, joissa Minna Canthin kirjoituksia ilmestyi, on digitoitu Kansalliskirjaston Historialliseen sanomalehtikirjastoon tai digitoituihin aikakauslehtiin. Canthin toimittama Vapaita aatteita -lehti (1889, 1890) ja viisi Nuori Suomi -lehteä, joissa Canthin kirjoituksia ilmestyi, on digitoitu Kuopion kaupunginkirjastossa.

Oheinen näyttely esittelee erilaisia kirjoituksia Minna Canthin lehtinaisen uralta.

 

Lähde
Helle Kannila (toim.): Minna Canthin kirjallinen tuotanto. Henkilöbibliografia (Otava, 1967).

Teksti: Minna Maijala ja Annukka Ruotsalainen