Minnan salonki

Näytelmäkirjailijaksi?

Kauppis-Heikin kirje Minna Canthille 22.9.1887

"Olisihan se kerran maailmassa pitänyt näytelmäkin kirjoittaa?", pohdiskeli Heikki kirjeessään Minna Canthille. Alkuperäinen kirje.

Kanttilan vieraana koettu teatterin lumo loi Kauppis-Heikissä myös intoa kokeilemaan kynäänsä näytelmän saralla. Syyskuun 22. päivä 1887 Kauppis-Heikki kirjoittaa ryhtyneensä jo laivalla Kuopiosta lähtiessään kirjoittamaan näytelmää.

No, mutta helkkari; tästähän tuleekin näytelmä! - - Eikä kauvan mennytkään kuin yksi näytös oli valmiina. Siihen tuli puutarha oikealle ja muu huone vasemmalle. Tulipa kohta toinenkin samoilla seinillä. Sillä tavoin niitä syntyi aina neljään saakka. Näyttämö tosin muuttui.

Toimintata hirveän kovasti [?] ja kahdessä viimeisessä näytöksessä hyvin hirveätä. Iloista hyvin vähä.

Näytelmän nimeksi Heikki aikoo laittaa ”Oikeutta moukille. Kuvaus vanhalta ajalta.”

Samaan aikaan toisaalla oli Canth ilahtunut, että Kauppis-Heikki ei ollut lannistunut kritiikistä vaan kirjoitti yhä. Näytelmää kaavailee Canthkin ystävälleen kirjoitettavaksi, mikä antaa ymmärtää että heillä kenties on asiasta ollut jo tavatessaan puhetta. Jouluksi kehottaa hän Heikkiä kirjoittamaan valmiiksi näytelmänsä niin, että he silloin voisivat yhdessä sitä miettiä. Lokakuussa Canth vastaa tarkemmin Heikin näytelmäsuunnitelmaan ja antaa tälle asiantuntevia neuvoja näytelmän rakentamisesta ja lavastuksesta. Hän epäilee kahden rinnakkaistilan toimivuutta ja neuvoo Heikkiä asettamaan toiminnan toisin. Juhani Ahokin arvosti Canthin osaamista juuri teatterin tekniikan alalla, hänestä Canthin osaaminen olikin sitä hämmästyttävämpää kun tiesi, miten vähän Canth oli teatterin kanssa tekemisissä. Kirjeessään Canth kuitenkin lopettaa neuvonsa vaatimattomasti kehottamalla Kauppis-Heikkiä luottamaan itselleenkin tärkeään mentoriin, Suomalaisen teatterin johtajaan, tohtori Kaarlo Bergbomiin, joka varmasti osaisi voittaa näytelmän tekniset haasteet. Vielä marraskuussa Kauppis-Heikki kertoo kirjoittavansa näytelmää, johon viittaa nyt nimellä ”Lain loppu”. Kahden huoneen ongelma ei ole Heikin mukaan vieläkään ratkennut. Jouluksi Canth seuraavan kirjeensä mukaan odotti Heikkiä Kanttilaan, mutta tämä ei tullut. Näytelmän kirjoittaminen jatkui kuitenkin vielä seuraavana keväänä ja Canthin tytär Hanna kertoi siitä myös tohtori Bergbomille, joka oli kiinnostunut. Havun mukaan näytelmä ei kuitenkaan koskaan valmistunut eikä tohtori Bergbom saanut sitä luettavakseen.