Minnan salonki

Kuopion laulujuhlien kesä 1891

Maisema Puijolta

Näkymä Puijolta 1890-luvun alussa

Näkymä Lehtoniemestä Kuopioon

Myhkyrin saari

Ruotsin opintosuunnitelman rauettuakaan Canth ei lakannut järjestelemästä taloudellista tukea Kauppis-Heikille. Seuraava Kauppis-Heikin teos Kirottua työtä 1891 sai Kuopion laulujuhlien kansankirjailijain kirjoituskilpailun jaetun voiton. Raadissa olivat mukana Minna Canth, Canthin läheinen tuttava, Kuopion kuurojenkoulun johtaja Kustaa Killinen, Kasper Järnefelt, lehtori O. F. Cantell, O. Hannikainen sekä P. Sahlsten. Palkinto edusti uuden kirjallisuuden voittoa fennomaanisista konservatiivisista kirjallisuusihanteista, joiden mukaan kansa ja sen sivistäminen tuli esittää suomalaiskansallisesti ihanteellisena ja kuulasotsaisena. Kauppis-Heikin teoksessa kirotuksi työksi nimetään kirjoitustaito, joka johtaa talon tyttären ja rengin suhteeseen. Isännäksi päästyään renki juo talon. Kauppis-Heikki oli ottanut teoksen aiheen naturalististen ihanteiden mukaan tosielämästä. Ilmari Havun mukaan hänen äitinsä oli työskennellyt piikana talossa, jonka tytär joutui langettuaan naimaan viinaan menevän rengin. Ilman taistelua Kauppis-Heikki ei palkintoaan saanut, kuten Canth kuvailee kirjeessä Emilie Bergbomille: ”Kauppis-Heikin uusi kirja, se josta hän nyt palkinnon sai, on kerrassa hyvä. Palkintolautakunta teki suuren erehdyksen, kun antoi sille toiselle yhtä suuren palkinnon. Sen Cantell vaikutti, minä kyllä sodin vastaan. Mutta Heikki, raukka, oli onnellinen 240 markastaan. Oikein oli liikuttavaa. –”

Kesällä 1891 Kuopion laulujuhlien tienoilla Canthin luona viipyi myös tanskalainen lehtimies Jepsen, jonka hän houkutteli jäämään saadakseen oikaistua tämän huonot ja virheelliset tiedot suomalaisesta kirjallisuudesta. Canth kirjoittaa tyttärelleen Ellille, kuinka ruotsinmieliset olivat väittäneet Juhani Ahon olevan Tavaststjernan suomalainen nimi ja maalanneet suomalaiset perin kehittymättömiksi ja pääosin lukutaidottomiksi. Asiain oikean tilan paljastaakseen oli Canth sähköttänyt Juhani Aholle Iisalmeen ja lähtenyt Jepsenin kanssa tämän luokse. Samalla he kävivät joukolla Kauppis-Heikin luona. Ahon mukana matkalla oli myös Venny Soldan, ja Canth tuumii että heidän välilleen näyttää jotakin olevan kehittymässä.

Kauppis-Heikki oli joka kesä odotettu vieras Kanttilassa. Kesäkuussa 1892 Canth oli huolissaan Heikin huonosta terveydestä, josta tämä oli kertonut kirjeessään, ja kutsuu tätä pontevasti Kuopioon hoitamaan terveyttään kylpylässä. Kaupungin houkuttimina Canth kertoo myös K. A. Tavaststjernan oleskelevan Kuopiossa, Gustaf von Numersin tulevan ja mahdollisesti myös Juhani Ahon.  ” - - jos te myös yhtyisitte, niin pitäisimme tällä pienen kirjailijakekkerin”, Canth kirjoittaa:
Yhden illan viettäisimme niemellä, jossa syötäis, juotais ja mässättäis, toisen illan Puijolla, jossa huokailtas ah, ja oo - ! kuinka ihana olet sinä, kallis synnyinmaa! Kolmas ilta Myhkyrillä, jossa ehkä saisimme taas kuulla sen ylösrakentavaisen kertomuksen ihanasta Kaarinasta. Ja herra ties, mitä kaikkea meille päähän pälkähtäisi.