Minnan salonki

Minnan nuoret suojatit

Palattuaan Kuopioon vuonna 1880 Minna Canth joutui pian kaupunkilaisten silmätikuksi. Canth ajoi uudistuksia muun muassa koulutukseen. Kuopiolaisia tämä Canthin suoraviivainen tapa hoitaa asioita ärsytti. Myös kateus oli syynä epäluuloon: arvostetut Helsingin herrat pitivät Canthia vertaisenaan, ja tämä oli omiaan kasvattamaan epäluuloa räväkkää leskirouvaa kohtaan.

Minna Canthin virkeä, utelias ja eteenpäin suuntaava luonne ei miellyttänyt vanhempaa ikäpolvea eikä aina Canthin ikätovereitakaan. Tästä syystä Canth seurustelikin entistä tiiviimmin nuorten kanssa. Minnan salonki, Kanttilassa kokoontunut keskustelupiiri, syntyi luontevasti omien tyttärien ystäväpiirin kautta.

Minna Canth hankki ahkerasti uusinta eurooppalaista tietokirjallisuutta eri aloilta ja oli innokas kertomaan, keskustelemaan ja väittelemään lukemastaan ja ajan uusista riennoista. Keskustelut hyödynsivät kaikkia, ja Kanttilan ovet olivat aina avoinna vierailijoille, vanhoille ja uusille tuttavuuksille. Moni aikansa keskeinen kulttuuripersoona vieraili Kanttilan salongissa, ja monen kanssa Canth kävi vilkasta kirjeenvaihtoa. Kirjeisiin onkin tallentunut arvokasta kulttuurihistoriaa. Säilyneistä kirjeistä näkyy, miten tavattoman laaja ja monipuolinen Minna Canthin ystävä- ja tuttavapiiri oli.

Canthin elämäkerturi Greta Von Frenckell-Thesleff kutsuu nuoria Minnan henkisiksi kummilapsiksi. Niin huolehtivasti ja opettavasti Canth nuoriin ystäviinsä suhtautui.

Tutustu Minna Canthin ja nuorten "kummilasten" kirjeenvaihtoon alla olevissa katsauksissa.