Minnan salonki

Minna Canth ja naisasia

"Olen täydellisesti uuden ajan ihminen." Näin kirjoitti Minna Canth Elias Erkolle vuonna 1885. Tämä määritelmä pitikin Canthin kohdalla hyvin paikkaansa. Minna Canth on ensimmäinen suomalainen nainen, joka on saanut oman liputuspäivänsä. Turhaan ei Canthin syntymäpäivänä liputeta myös tasa-arvon kunniaksi. 

Ensimmäisistä lehtijutuistaan lähtien Canth kirjoitti naisen aseman ja yhteiskunnallisten muutosten puolesta. Muun muassa tyttöjen koulutus ja naisen oikeuksien laajentaminen olivat Canthille tärkeitä. Itsenäisenä ja menestyvänä kauppiaana Canth oli sukupuolensa perusteella harvinaisuus tuon ajan Suomessa. 

Taisteleva Minna -näyttelyyn on koottu kirjeenvaihtoa ja muuta aineistoa, jotka kertovat Minna Canthin työstä tasa-arvon parissa.

"Minna Canthin jättiläistyölle naisasian puolesta antoi suuren painon ratkeamaton kestävyys ja ankara johdonmukaisuus, missä hän pysyi alusta loppuun. Häntä ei mikään mahti maailmassa voinut järkyttää, minkä hän piti oikeana. Niin kuin muuri hän seisoi, tuli mitä tuli."
(Canthin aikalainen Lucina Hagman)